logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Бъдещето на Европейския съюз: ограничаване на отрицателните ефекти от глобализацията

pj0111Глобализацията създава нови пазари и увеличава благосъстоянието, но в същото време е разрушителна сила, променяща нашия свят. Европейският съюз винаги се е опитвал да извлече най-доброто от свободата да общуваш и търгуваш с другите, но също така работи за преодоляване на възникващите проблеми. На 10 май Европейската комисия публикува документ, задаващ въпроса какъв трябва да бъде подходът на ЕС към глобализацията в бъдеще. Прочетете за някои от последните решения на ЕП по темата.


Европейският съюз има най-голям дял в световната търговия и използва икономическото си влияние, за да налага високи стандарти за внасяните продукти и да утвърждава ценностите си зад граница. Депутатите в Парламента винаги обръщат голямо внимание на търговските споразумения на ЕС и често настояват за промени в тях. При преговорите по договора за търговия и инвестиции с Канада (СЕТА) натискът на ЕП доведе до замяна на противоречивия механизъм за уреждане на спорове между инвеститори и държави със система на международни съдилища, даваща повече контрол на правителствата.
Подкрепата за свободната търговия не означава, че нелоялната конкуренция от страни извън ЕС трябва да се насърчава. В редица случаи депутатите са подкрепяли конкретни мерки за защита на европейската индустрия и работните места в нея. Парламентът призова за стратегия срещу засиления внос на евтини железопътни релси в ЕС, както и за модернизация на инструментариума на ЕС за защита от нелоялна търговия.
В някои случаи депутатите се обявяват за ограничаване на търговията с конкретни стоки, за да се избегнат нарушения на правата на човека. През март например в пленарна зала бе приет регламент, който задължава вносителите на калай, волфрам, тантал и злато да проверяват доставчиците си, тъй като понякога тези суровини се добиват чрез принудителен труд и приходите от тях финансират военни групировки. Парламентът също така актуализира правилата за търговия със стоки, които могат да се използват за изтезания и екзекуции, като забрани преноса през европейска територия на определени видове оборудване.
Често депутатите настояват за нови законодателни инициативи от Комисията - през април Парламентът поиска правила, които да задължат производителите на облекла извън ЕС да спазват правата на работниците. През същия месец депутатите призоваха за сертифициране на вноса на палмово масло в ЕС, за да се реши проблемът с унищожаването на тропически гори.
Парламентът е особено чувствителен към въздействието, което глобализацията оказва върху заетостта. Депутатите подкрепят инициативи срещу социалния дъмпинг и за защита на работещите в новите сектори на дигиталната икономика. Те редовно одобряват отпускането на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, който помага на уволнени служители да си потърсят нова работа. На 11 май бюджетната комисия предстои да гласува по одобряването на 2,6 млн. евро помощ за 821 бивши служители на Nokia във Финландия.
Дебат за бъдещето на европейската интеграция
До края на юни Комисията ще публикува пет документа, които трябва да послужат за начало на дебат относно бъдещето на европейската интеграция. Всеки един документ ще бъде посветен на конкретна тема: социалното измерение на Европа, глобализацията, икономическият и паричният съюз, отбраната и финансите. Те ще съдържат идеи и варианти за това как би могла да изглежда Европа към 2025 г., но няма да включват конкретни предложения. Дебатът приключва в средата на септември, когато председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще направи своето годишно обръщение относно състоянието на ЕС.

 

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1