logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Планът за инвестиции, растеж и заетост – перспектива в Бургаски регион

27092017 1Европейски информационен център „Европа Директно“ – Бургас и приемната структура – Бургаската търговско-промишлена палата проведоха информационен семинар на тема „Плана за инвестиции за Европа“ за представителите на фирми и организации от сектори, важни за развитието на Бургаски регион. На семинара бе представена основната идея на „Плана за растеж, заетост и инвестиции“ на Европейската комисия и конкретни финансови инструменти, от които бизнесът може да се възползва за своето развитие.
След приветствието на председателя на БсТПП Цанко Иванов думата бе дадена на ръководителя на Представителството на Европейската комисия Огнян Златев.

Той заяви, че България е в тройката на страните от ЕС, които се възползват от възможностите по плана Юнкер и че няма дискриминиране или географски ограничения за това кой може да кандидатства. Пример за това е и сключеният от „Олива” АД договор за 31 млн. евро за разширяване на производството на олио в Белослав, до Варна. Златев каза още, че СиБанк е една от първите, подписали споразумение с Европейската инвестиционна банка и с Европейската комисия за работа по Плана Юнкер, чието действие ще бъде продължено с още 2 години след мандата на ЕК. Ръководителят на „Европа директно” – Бургас Радко Дренчев изнесе презентация, в която бяха разяснени механизмите на Плана, участващите институции, сроковете на действие, размерите на средствата, ангажирани в него и конкретни финансови инструменти. Милена Вълчева, регионален мениджър за МСП на СиБанк информира, че към семейството на КейБиСи – най-голямата банково-застрахователна група в Европа, към която принадлежи и СиБанк, отскоро се е присъединила и ОББ. Доктор Кирил Величков, ръководител отдел „Европейски проекти и финансови инструменти” на КейБиСИ разясни, че финансовите инструменти, подобни на InnovFin са 25 на брой и съставляват близо 50% от портфейла на СиБанк. Успехите по програмите Jeremy и COSME я класират на 9-то място в Европа по усвояемост на средства от ЕИБ. Таня Читадзе от „Тама-М” сподели личен опит по получаването и усвояването на кредит по COSME от СиБанк и увери аудиторията, че процедурата до одобрение се преминава до дни и не се изисква нищо повече от документите, които обичайни фирмите представят пред НАП. В последвалата дискусия стана ясно, че няма пречки да кандидатстват за финансиране и чужди граждани, регистрирали фирма в България. Оформи се заключението, че като цяло финансирането с кредити по Плана за Европа процедурно е много по-облекчено от грантовото финансиране на всички етапи – получаване, усвояване и след приключването на проекта.

27092017 2

27092017 3

27092017 4

27092017 5

27092017 6

27092017 7

 

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1