logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Новини

Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия

02.02.23 3 1Европейската комисия даде одобрение за изграждане на близо 33 км от новата автомагистрала „Европа“ в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт Калотина на границата със Сърбия и околовръстния път на София. Инвестицията в размер на над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС ще допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч и е изградена за превоз на тежки превозни средства. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока. От целия участък от общо 33,403 км една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Прочети още...

Годишен доклад за единния пазар за 2023 г.

01.02.23 1 1Отбелязвайки 30-ата годишнина на единния пазар, Европейската комисия публикува на 31 януари годишния доклад за единния пазар за 2023 г. и информационното табло за единния пазар за 2022 г. В тези документи се потвърждава неизменната възлова роля на единния пазар за преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправена днес Европа, и се подчертава колко е важно функционирането му непрекъснатото да се подобрява. В тях се изтъква и значението на единния пазар за усъвършенстването на икономическия модел на ЕС.

Прочети още...

Превоз на отпадъци: евродепутатите настояват за по-стриктни правила на ЕС

24.01.23 2 1• По-строги правила за опазване на околната среда и човешкото здраве

• Отпадъците, превозвани извън ЕС, трябва да се управляват по екологосъобразен начин
• Членовете на ЕП искат да забранят износа на пластмасови отпадъци за страни извън ОИСР
• През 2020 г. износът на отпадъци от ЕС за държави извън ЕС е достигнал 32,7 млн. тона

Във вторник Парламентът прие преговорната си позиция за разговорите с правителствата на ЕС по нов закон за реформиране на процедурите и мерките за контрол при превоза на отпадъци.

Прочети още...

Шенген: проблемите пред зоната за свободно движение

17.01.23 1 1Функционирането на Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради поредица от кризи в последните години.

Трудни времена за Шенгенското пространство
На теория всеки човек подлежи на граничен контрол единствено на външна граница на Шенгенското пространство. От 2015 г. обаче бяха въведени проверки на някои вътрешни граници в отговор на бежанската вълна и на серията от терористични нападения в Европа.
Потокът от имигранти бе възприет като заплаха за вътрешната сигурност и засегнатите страни се възползваха от клаузи в Шенгенското споразумение, за да въведат граничен контрол.

Прочети още...

Нови правила на ЕС за екологосъобразни батерии

13.01.23 5 1Батериите се превръщат в стратегически продукт за икономиката. Европейският парламент работи по правила, които засягат екологични, етични и социални аспекти.

До 2030 г. по европейските пътища се очакват поне 30 милиона електрически автомобили с нулеви емисии на парникови газове. За да може промяната на пазара да има положителен ефект върху климата, е важно да се намери решение за един голям проблем: батериите в новите автомобили.

Прочети още...

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1