logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Новини

Покана за кандидатстване — експерти по прилагането на Акта за цифровите услуги

21.06.24 3 1Европейската комисия отправя покана за изразяване на интерес, за да назначи служители по Акта за цифровите услуги (DSA) в представителствата на Комисията в държавите членки. Комисията набира 27 договорно наети служители в представителствата, които да се присъединят към екипа, който се занимава с правоприлагането в областта на цифровите услуги. Този екип е динамичен и силно мотивиран, а експертизата на членовете му е с широк спектър. Екипът е натоварен с регулаторната работа по отношение на много големите онлайн платформи и много големите онлайн търсачки, определени от Комисията.

Прочети още...

Ек отпуска 9,5 милиона евро за трансгранично отразяване на новини, свързани с ЕС

21.06.24 2 3Европейската комисия ще отпусне 9,5 милиона евро на медиите в ЕС за създаване и разпространение на информация чрез цифрови технологии и за иновативни аудио формати. 

Тези средства ще бъдат разпределени чрез две покани за представяне на предложения, обявени днес, с 5 милиона евро за цифрови репортажи и 4,5 милиона евро за аудио репортажи. 

Тези покани са част от мултимедийните действия, които финансират обща информация, новини и програми за обществеността от европейска гледна точка. Тяхната цел е да се повиши видимостта на работата на институциите на ЕС, на решенията, които те вземат, и на стъпките, свързани с изграждането на ЕС.

Прочети още...

Техническа подкрепа за държавите членки в изготвянето на национални планове по Пакта за миграцията

21.06Европейската комисия обяви покана за представяне на предложения в рамките на Инструмента за техническа подкрепа (ИТП) в помощ на държавите членки да изготвят своите национални планове за изпълнение на Пакта за миграцията и убежището.

Във вторник ЕК прие общия план за изпълнение на Пакта. Въз основа на него всички държави членки на ЕС трябва да изготвят свои национални планове за изпълнение на Пакта до края на 2024 г. Чрез ИТП Комисията предоставя оперативна, техническа и финансова подкрепа в изработването на националните планове.

Прочети още...

Влиза в сила директивата за борба с насилието над жени и домашното насилие

20.06.24 3 3Днес влизат в сила първите по рода си правила на ЕС за борба с насилието над жени и домашното насилие. Този феномен засяга приблизително една трета от 228-те милиона жени в ЕС. Директивата инкриминира определени форми на насилие срещу жени, включително онлайн, и укрепва достъпа на жертвите до правосъдие, защита и подкрепа. Директивата има за цел да гарантира основните права на равно третиране и недискриминация между жените и мъжете.

Прочети още...

Обнародван е годишният доклад на ЕС за наркотиците за 2024 г.

20.06.24 1 2 2Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) публикува своя годишен доклад за наркотиците в ЕС за 2024 г., в който се прави преглед и оценка на положението с наркотиците в Европа до края на 2023 г. Докладът посочва, че наркотиците оказват значително въздействие върху здравето и безопасността, тъй като са по-достъпни, по-разнообразни и по-силни. Силните синтетични вещества, новите смеси от наркотици и променящите се модели на употреба представляват нарастваща заплаха в Европа. Наличността на наркотици остава висока в Европа, където пазарът предлага разнообразна гама от продукти. Хората, които употребяват наркотици, понастоящем са изложени на по-широк набор от психоактивни вещества, често с висока сила или чистота, или в нови форми, смеси и комбинации.

Прочети още...

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1