logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

ЕК приветства политическото споразумение за правилата за основаната на данни икономика

08.07.23 3 1

Европейската комисия приветства политическото споразумение, постигнато на 18 юни между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно европейския законодателен акт за данните, предложен от Комисията през февруари 2022 г.

Законодателният акт за данните има за цел да стимулира основаната на данни икономика на ЕС чрез:

  • Мерки, които дават възможност на потребителите на свързани устройства да имат достъп до данните, генерирани от тези устройства и от свързаните с тях услуги. Потребителите ще могат да споделят такива данни с трети страни, което ще стимулира услугите и иновациите след продажбите. Едновременно с това производителите продължават да бъдат стимулирани да инвестират във висококачествено генериране на данни, като техните търговски тайни остават защитени.
  • Мерки за осигуряване на защита от неравноправни договорни условия, които се налагат едностранно. Те имат за цел да предпазят дружествата от ЕС от несправедливи споразумения, като насърчават справедливи преговори и дават възможност на МСП да участват по-уверено на цифровия пазар.
  • Механизми за органите от публичния сектор за достъп и използване на данни, съхранявани от частния сектор, в случаи на обществено значими извънредни ситуации, като наводнения и горски пожари, или при изпълнение на правен мандат, когато необходимите данни не са леснодостъпни чрез други средства.
  • Нови правила, които предоставят на клиентите свободата да сменят доставчиците на услуги за обработка на данни в облак. Тези правила имат за цел да насърчат конкуренцията и избора на пазара, като същевременно предотвратяват зависимостта от определен доставчик. Освен това Законодателният акт за данните включва гаранции срещу незаконното предаване на данни, като гарантира по-надеждна и сигурна среда за обработването на данни.
  • Мерки за насърчаване на разработването на стандарти за оперативна съвместимост за обмен и обработка на данни в съответствие със стратегията на ЕС за стандартизация.
  • За повече информация вижте съобщението тук.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1