logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Евродепутатите настояват за включване на България и Румъния в Шенген до края на 2023 г.

11.07.23 4 1В проекторезолюцията, която ще бъде обсъдена от евродепутатите във вторник (11 юли) и подложена на гласуване в сряда (12 юли), се казва, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенгенското пространство до края на 2023 г.

Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен, докато сегашната ситуация е "инструментализирана от антиевропейската пропаганда" в двете страни. В текста се изтъкват и икономическите и екологичните последици от оставането на двете държави извън Шенген и се призовава Комисията да направи оценка на разходите на Румъния и България, свързани с неприсъединяването, и да анализира възможностите за финансови компенсаторни механизми.

Комисията да направи оценка на разходите на Румъния и България, свързани с неприсъединяването, и да анализира възможностите за финансови компенсаторни механизми. Контекст Понастоящем всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва и държавите извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Парламентът многократно е подкрепял присъединяването на България и Румъния, последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и в дебат на 14 декември 2022 г.

Процедурно досие: 2023/2668

Процедура: незаконодателна резолюция

Дебат: вторник, 11 юли

Гласуване: сряда, 12 юли

Допълнителна информация

Проект за резолюция

Проучване на ЕП: Шенгенското пространство и визовата политика на ЕС

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1