logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Полезна информация за командированите работници в строителството представи Европейският орган по труда

15.08.23 6 2Нова брошура с полезна информация за командированите работници в строителството разпространи Европейският орган по труда. Материалът „Командировани работници в строителния сектор - Научете какви права и задължения имате” е достъпен и онлайн на всички официални езици на Европейския съюз, включително и на български. Той е преведен и на езици на държави извън Общността.

В брошурата са представени и насоки за какво трябва да внимават командированите работници, за да не бъдат нарушени правата им, както и контактите на националните служби, към които могат да се обръщат в случай на възникнал проблем. Тя ще бъде споделяна с работници по време на проверки на строителни обекти и във връзка с информационните дейности в държавите членки.

В началото на 2023 г. Европейският орган по труда обяви, че през 2023 г. ще се фокусира върху строителния сектор. Представени бяха и данни, че този сектор е най-големият работодател на Европейския съюз, като 13 млн. работници са наети директно. За всички командировани работници, разполагащи с преносим документ A1, важат разпоредбите на българското социалноосигурително законодателство. Те могат да работят на територията на друга държава членка, като остават осигурени в системата за социално осигуряване в изпращащата държава.

Европейският орган по труда обяви редица планирани дейности за 2023 г., включително създаването на координирана информационна кампания и кампания за повишаване на осведомеността относно командироването в строителния сектор. Кампанията ще стартира по-късно през тази година, като основна цел ще бъде да се преодолеят пропуските в информацията за командированите работници и техните работодатели относно техните права и задължения.

Брошурите са достъпни на: https://www.ela.europa.eu/en/news/leaflet-posted-workers-construction-sector-know-your-rights-and-obligations-available-online

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1