logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Еврокомисията сътрудничи на българските власти при подготовката по въвеждане на еврото, каза Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в София

30.05.24 3Европейската комисия (ЕК) си сътрудничи много близко с българските власти, за да подготви въвеждането на еврото в страната. Това обяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България. На 12 април, припомни тя, беше подписано Споразумение за сътрудничество между ЕК и България. Тя участва на провеждащата се днес конференция „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия“. Събитието е подготвено съвместно от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева.

Следващата критично важна стъпка е комуникационната стратегия и план за действие, който следва да е взел под внимание всички възможни рискове и предизвикателства около процеса, уточни тя.

Йорданка Чобанова обърна внимание и на дезинформационната, по думите й, кампания срещу еврото в България през последните години. Тя припомни, че сред обществото витаят много страхове, повечето от които – неоснователни и които могат да бъдат преодолени. Тези страхове трябва да се опознаят и да се разберат причините за тях. Фактите и данните не са достатъчни за противодействие на тревогите и неверните твърдения, добави Чобанова.

Икономическият и паричен съюз е най-големият успех на европейската интеграция и символ на растящото ни политическо единство. Той е смесица от политически символизъм, от задълбочаваща се интеграция, включително и на задълбочаваща се икономическа взаимосвързаност.

Като част от еврозоната България ще стане и член на една от най-значимите валути в света. Освен това страната ни „ще е на масата“, на която се вземат решения както от европейската централна банка (ЕЦБ) за паричната политика, а гласът й ще се отчита при оформянето на икономическото бъдеще пред региона.

Българският бизнес и потребители ще имат големи ползи от членството, произтичащи от отпадането на разходите по валутен обмен, на трансакционни разходи, ще има и достъп до капитали и външни инвестиции с достъпа до интегрирания финансов пазар. Ще отпадне и валутният риск, каза Чобанова.

ДЕЛЯН ПЕТРИШКИ

СОФИЯ,

(БТА)

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1