logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Годишен преглед на съдебните системи в ЕС

20.06.24 1 2Европейската комисия публикува дванадесетото издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието — годишен преглед, предоставящ сравнителни данни за ефикасността, качеството и независимостта на съдебните системи в държавите членки на ЕС. В сравнение с миналата година усещането на обществеността за независимостта на съдебната власт се е подобрило, включително в държавите, изправени пред системни предизвикателства.

Тазгодишното издание на информационното табло включва за първи път конкретни допълнителни данни за независимостта на правосъдието, например относно назначаването на председатели на съдилища, националните рамки за деклариране на имуществото и за освобождаването от длъжност на главните прокурори. 

Основни констатации: 

  •   • Усещането за независимост на съдебната власт се е подобрило, включително сред държавите, изправени пред системни предизвикателства: Проучване на Евробарометър показва, че от 2016 г. насам усещането на широката общественост за независимостта на съдебната власт се е подобрило или е останало стабилно в 19 държави членки. 
  •   • Информация за назначаването на прокурори и освобождаването от длъжност на главния прокурор: В 14 държави членки независимите прокурорски съвети или самата прокуратура назначават прокурори. Правомощието на изпълнителната власт (министъра на правосъдието, правителството или държавния глава) да назначава прокурори подлежи на съдебен контрол в почти всички 12 държави членки, в които прокурорите се назначават по този начин. Също така в почти всички тези 12 държави е задължително да се посочат причините за отхвърлянето на кандидат за прокурор. 20 държави членки предоставят на изпълнителната власт или парламента правомощието да освобождава от длъжност главния прокурор (в пет от тях по предложение на Съдебния съвет), а в шест държави членки това правомощие се предоставя на Съдебния съвет. 16 държави членки предлагат възможност за преразглеждане на решението. 

Информацията, съдържаща се в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието допринася за мониторинга, извършван в рамките на европейския семестър и годишния цикъл на върховенството на закона — констатациите ще бъдат включени в Доклада на Комисията относно върховенството на закона за 2024 г.

Източник: Европейска комисия

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1