logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Обнародван е годишният доклад на ЕС за наркотиците за 2024 г.

20.06.24 1 2 2Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) публикува своя годишен доклад за наркотиците в ЕС за 2024 г., в който се прави преглед и оценка на положението с наркотиците в Европа до края на 2023 г. Докладът посочва, че наркотиците оказват значително въздействие върху здравето и безопасността, тъй като са по-достъпни, по-разнообразни и по-силни. Силните синтетични вещества, новите смеси от наркотици и променящите се модели на употреба представляват нарастваща заплаха в Европа. Наличността на наркотици остава висока в Европа, където пазарът предлага разнообразна гама от продукти. Хората, които употребяват наркотици, понастоящем са изложени на по-широк набор от психоактивни вещества, често с висока сила или чистота, или в нови форми, смеси и комбинации.

При продуктите, които понякога се продават заблуждаващо, потребителите може да не знаят какво приемат и са изложени на по-големи рискове за здравето, включително с летален изход.

Свързаната с наркотици организирана престъпност все повече прониква в европейските вериги на доставки, често чрез сплашване и корупция, а почти 70% от конфискациите на наркотици от митническите органи на ЕС се извършват в европейските пристанища. Докладът подчертава рисковете от разрастването на пазара на наркотици и употребата на опиоиди въпреки усилията за предотвратяване на това увеличение. Кокаинът е вторият най-често срещан наркотик в ЕС. През 2023 г. държавите членки конфискуваха рекордни количества кокаин. В същото време нелегалният пазар на наркотици става по-устойчив, гъвкав и доходоносен. 

Докладът отправя препоръки за подобряване на мониторинга на наркотиците, подготовка за евентуални промени на пазара и за превенция и подходящо лечение на наркоманиите. Необходими са по-добра координация, включително на международно равнище, и ситуационна осведоменост и подкрепа за държавите членки, за да се разбие незаконният трансграничен трафик на дрога.

От началото на своя мандат Комисията увеличи усилията си за борба с трафика на наркотици и организираната престъпност чрез законодателни и оперативни действия и финансова подкрепа за държавите членки. Ролята на агенциите също беше засилена. От 2 юли 2024 г. ЕЦМНН ще се трансформира в новата Европейска агенция по наркотици с по-широка сфера на действие, включително аспектите на разпространението на наркотици, свързани със сигурността. 

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1