logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Избори за Европейски парламент - граждански форум на открито

forum1Под мотото „Действай, съдействай, въздействай” на 15.10.2013 г. ИЦЕД – Бургас проведе граждански форум на открито, посветен на насрочените за май 2014 г. избори за Европейски парламент. Целта на форума бе да повиши информираността и избирателната активност на бургазлии, напомняйки им, че подавайки своя глас всеки от нас оформя Европа, в която бихме желали да живеем. Мероприятието бе част от широкомащабна информационна кампания, стартирала на 10 септември.

Този път е различно

Една от особеностите на тази кампанията е нейната продължителност: за пръв път тя обхваща период повече от година, като включва четири етапа, а стойността й е 16 милиона евро или по 0,0316 евро на човек от ЕС. Първият етап беше насочен към разясняване на новите правомощия на Европейския парламент и последиците от тях за европейските граждани. Вторият етап ще стартира през октомври 2013 и ще продължи до февруари 2014 г. с основна тематична насоченост към икономиката, работните места, качеството на живот, парите и мястото на Европейския съюз в света. Третият етап ще започне през февруари и обхващайки самата изборна кампания ще набляга на датите на изборите – 22-25 май. Заключителният четвърти етап ще обхване периода след изборите и ще насочи вниманието на обществеността към новоизбрания Европейски парламент, предстоящия избор на следващ председател на Европейската комисия и върху встъпване в длъжност на новата Комисия.

Съществената разлика на тези избори се изразява в допълнителните правомощия, които Европарламентът получи с подписването на Лисабонския договор в края на 2009 г. Според него председателят на следващата Европейска комисия се избира от евродепутатите и е от партията, спечелила изборите. Промяната цели да насърчи кандидатите за поста на основните европейски партии да се включат активно в кампанията в цяла Европа.


На фона на клипа „Хуманифесто” на информационния щанд на Европа Директно – Бургас се стекоха множество граждани от различни възрасти за да се запознаят със структурата на Европейския парламент и ролята му сред другите европейски институции. Беше разяснено, че предстоящите избори са различни от изборите за народни представители в България и обявяването на кандидатите за евродепутати тепърва предстои. Нагласата на хората към предстоящите избори варираше от увереност, че подавайки гласа си ние действително оформяме своето европейско бъдеще до краен скептицизъм и липса на доверие в изборния процес. Екипът на Европа Директно – Бургас участва в активен диалог с гражданите по интересуващите ги теми, след което те напускаха щанда по-информирани по приоритетните си въпроси за ЕС, както и по отношение на източниците на допълнителна информация и начините за нейното получаване. Бургазлии се възползваха и от предоставените други печатни издания на центъра – нашите права, историята на Европейския съюз, селскостопанската политика, Европа за жените бяха сред най-търсените теми.

forum2

 

forum3

 

forum4

 

forum7

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1