logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Европейският парламент в София организира конференция за младежката безработица на 9 ноември

logo ep2Причините и възможните мерки за справяне с младежката безработица в България и ЕС ще бъдат обсъдени на 9 ноември 2013 г. от 10,00 до 16,00 ч. от български евродепутати, представители на българските институции, гражданския сектор и други специалисти в областта. Събитието се организира със съдействието на Национален младежки форум (НМФ) и ще се проведе в сградата на европейските институции на ул. „Георги С. Раковски“ 124. Предварителната регистрация наeuroparl.bgе задължителна.

В първата част от програмата членове на Европейския парламент ще представят мерките, които се предприемат на европейско ниво за борба с безработицата. След това събитието ще се фокусира върху проблема у нас, като първо ще бъдат потърсени причините му, а след това ще се обсъждат иновативни решения. Сред поканените гости са представители на държавните институции, неправителствени организации, работодатели и други експерти.

В последната част на деня публиката ще бъде разделена по групи, които ще имат за задача да обобщят резултатите от конференцията и да представят най-адекватните според тях предложения. Групите ще бъдат ръководени от представители на младежки неправителствени организации, сред които Национален младежки форум, Младежки форум 21 век, AIESEC, Обединени идеи за България. Bleuprint, НПСС, Тук-Там, Wishbox.org и Заедно в час.

Събитието е част от информационната кампания за европейските избори през 2014 г. Най-актуалната програма (обновява се постоянно) ще може да намерите наhttp://www.europarl.bg. Регистрацията е задължителна за участие.

Предварителна програма

10,00—10,30ч              Регистрация

10,30—11,30ч              Европейският парламент в борба с младежката безработица
в Европа

11,45—13,00ч              Причини за младежката безработица в България (дискусия)

14,00—15,00                 Мерки за справяне с младежката безработица в България (дискусия)

15,15—16,00ч              Решенията за младежката безработица (работилница)

Проблемът на европейско ниво

Повече от 26 милиона европейци са безработни и това прави проблема със заетостта един от най-големите, пред които се изправя Европа. Средното ниво на младежка безработица в ЕС е 23%, или два пъти по-високо от общото ниво на безработица. Данните за България са по-лоши от средните за ЕС— около 28% са безработните младежи. Вероятността един млад безработен да започне работа е ниска и това отказва твърде много хора от полагането на усилия.

Проблемът за младите хора има различни измерения. Мнозина от тях намират единствено временна работа, която е под нивото им на образование. Част от причината е в неспособността на системите на образование в отделните страни да отговорят на нуждите на пазара. В същото време възможностите за пътуване и получаване на стаж в чужбина са ограничени.

Нови инициативи

Европейският съюз иска да увеличи нивото на заетост на хората в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) на 75%. За целта той осигурява подкрепа за инициативи в няколко направления:

  • гаранция за младежка заетост, която следва да даде увереност на      младите хора, че ако те останат без работа в продължение на четири месеца,      ще им бъде предложена работа, стаж или обучение;
  • изграждане на рамка за гарантиране на качеството на стажовете;
  • програмата за студентски обмен „Еразъм“ насърчава мобилността и      натрупването на международен опит;
  • програмите за обучение през целия живот следва да помогнат за      адаптирането към технологичните и социалните промени;
  • признаването на професионални квалификации облекчава търсенето на      работа в друга страна-членка.

Регистрация за събитието (задължителна е!)

Досие: програмата „Еразъм“

Съобщение за пресата за гаранциите за младежка заетост (11/09/2013 г.)

Европейският социален фонд след 2014 г.: в борба с младежката безработица

Информационно бюро на Европейския парламент в България
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
: (02) 985 35 45

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1